Vi har alltid mange spennende prosjekter under utvikling! Her kan du lese om noen av dem.

  1. Minibotaniske
  2. Blåskjellrev
  3. Søppelsamlere i sjøen
  4. Mobile badstuer
  5. Flytende, oppvarmet sjøbad

1. Minibotaniske

Pilotprosjekt for fjorden!

(Illustrasjon: Transborder Studio)

Skissen over viser badstulandsbyen på Sukkerbiten (for anledningen hvit) og i forgrunnen vårt nye, spennende prosjekt: Minibotaniske – i samarbeid med Transborder Studio. Prosjektet tar sikte på å forbedre vannkvaliteten og øke det biologiske mangfoldet gjennom naturrestaurering.

Vi vil undersøke om vi kan:
🪸Bedre vannkvaliteten
🪸Øke det biologisk mangfoldet og få flere arter til å trives
🪸Øke CO2-opptaket
🪸Skape flere leveområder for arter som hører til i Oslofjorden
🪸Slippe til mer oksygen, så fjorden vår får puste.

Fra Badebotaniske til Minibotaniske

Forhistorien er arbeidet med Oslo Badebotaniske, et stort prosjekt med to badstuer og kunstig sjøbunn. Badebotaniske ble satt på vent i fjor, da Bymiljøetaten sa nei til den planlagte plasseringen på Sørenga Øst.

Dermed tok vi fatt på arbeidet med Minibotaniske i stedet! Minibotaniske er en nedskalert variant av Badebotaniske. Uten badstuer, men med flytebrygge på toppen og et gitter med kunstig sjøbunn 3 meter under vannoverflaten.

Lokale arter

Den undersjøiske hagen etableres i sikker avstand fra badere og aktivitet i havflaten, og i et sjikt der lys og oksygen slipper til.

Hagen programmeres med ulike sammensetninger av Oslofjord-lokale arter, i samarbeid med marinbiologer fra NIVA. Eksempler på vekster er ålegress og tare.

Støttespillere

Våre gode støttespillere i dette prosjektet er Eckbos stiftelse, Oslo kommune, Akershus Fylkeskommune og Hurtigruten Foundation.

De økonomiske bidragene fra støttespillerne er avgjørende for å få i gang den viktige forskningen på naturrestaurering i havnebassenget.

Vekstsesongen 2025

Vi setter i gang arbeidet så snart nødvendige tillatelse er på plass, og håper å rekke vekstsesongen fra og med sommeren 2025.

På sikt ser vi ser gode muligheter for å utvide Minibotaniske. Den sentrale plasseringen på Sukkerbiten gir oss mulighet til å nå ut til mange med tiltaket.

Bakgrunn for forskningsprosjektet
Strandsonen utgjør det mest produktive området for biologisk mangfold i havet. I Oslo har den naturlige strandsonen gradvis blitt erstattet av utfyllinger, kaianlegg og utviklingsprosjekter.

Økt forurensninger kombinert med gjenbygging av strandsonen fører blant annet til lave nivåer av oksygen og mindre tilgang på sollys. Dårligere forhold for livet i fjorden er det sørgelige resultatet.

For å gjenopplive Oslofjorden må vi reetablere kvalitetene som finnes i den naturlige strandsonen og i det produktive sjiktet for biologisk mangfold. En undersjøisk hage på Sukkerbiten vil legge til rette for utforskning av nye metoder for naturrestaurering ved utbygging av havneområder.

2. Blåskjellrev

Det er liv under badstuene på Sukkerbiten og Langkaia!

Oslo Badstuforening og Urban Ocean samarbeider om å rense Oslofjorden ved hjelp av blåskjell.

Siden 2023 har vi hatt blåskjelltau hengende under badstuene våre. Etter flere utsett var vi oppe i rundt hundre slike tau, alle med livskraftige skjellkolonier.

Våren 2025 var vi framme ved en ny milepæl: Sammen med mange titalls frivillige fra Oslo Badstuforening satte vi ut store installasjoner av spesialtau under begge badstulandsbyene. Til sammen består de to installasjonene av ca. 1000 meter tau. Disse vil naturlig tiltrekke seg blåskjellyngel, som fester seg på tauene. Etter et år vil yngelen ha blitt til voksne blåskjell. Slik får vi enorme blåskjellrev både på Langkaia og Sukkerbiten.

Installasjonene under badstulandsbyene er Urban Oceans hittil største av denne sorten. Flere ganger i året vil blåskjellene bli sjekket og fulgt opp av våre frivillige.

  • Dersom blåskjellrevene får full effekt, vil de rense 8 millioner liter vann i døgnet, det vil si rundt 2,9 milliarder liter i året. Dette tilsvarer det årlige dusjforbruket til nesten 50.000 av Oslos innbyggere dersom de tar en daglig 10 minutters dusj.
  • Blåskjellrevene tilrettelegger også for økt biodiversitet ved å danne naturlig habitat. Det vil fungere som levende strukturer som gir skjul og næring for mange arter, inkludert småfisk, krabber, børstemark og andre filtrerende organismer. Dette er veldig viktig i en fjord som sliter med dyrelivet.

Hjertelig takk til sponsorene Eckbos Legat, Akershus Fylkeskommune og Hurtigruten Foundation!

3. Søppelsamlere

Smart ryddehjelp

Våre to små kompiser – de automatiske søppelsamlerne fra PortBin – hjelper oss å samle søppel fra fjorden. Prinsippet er enkelt: Søppelsamleren suger vann fra
overflaten ned i en bøtte. Bøtta tømmes av badstumester.

Høsten 2023 kom den første søppelsamleren på plass. Vinteren 24/25 kom nummer to. Disse smarte ryddehjelperne samler opp løv, skrot, plastbiter – alt som flyter og har «synlig» størrelse. Ting som på sikt ville blitt til mikroplast, fanges opp før det smuldrer opp. Det er bra for dyre- og plantelivet i sjøen. Og så blir det hyggeligere for alle som skal bade!

Tusen takk til Sparebankstiftelsen DNB som har gitt oss midler til begge våre Portbin!

PS: Vi arrangerer også ryddedugnader. Meld deg som frivillig i Oslo Badstuforening HER!

4. Mobile badstuer

(Nesten) alltid underveis!

Oslo Badstuforening har fem mobile badstuer: en grønn, en blå, en fiolett og to brune. Hvert år triller de inn på nye steder og skaper badstumagi i noen måneder! Mange har besøkt dem på Mariholtet, i Hvervenbukta, ved Isdammen, på Grefsenkollen og på puben Folk.

Sommeren 2024 var den blå badstua for første gang på campingplassen på Løvøya, som ligger på en halvøy like ved Horten. Høsten 2024 var den plassert ved Sofienberg kirke i noen uker, som en del av Sofienbergprosjektet, før den dro videre Hvervenbukta for et deilig vinteropphold. Våren 2025 dro de to brune badstuene fra Folk til Hvervenbukta, der de midlertidig skal erstatte den blå badstua.

Den grønne badstua er for tiden i en av sine kjære «hjemmehavner», Mariholtet sportsstue i Østmarka.

Vi vil gjerne utforske flere lokasjoner! Vet du om et hyggelig sted, med bademulighet eller plass for stamp og dusj, der en mobilbadstue kan passe inn? Og der badstua kan bli stående i minst to måneder? Ta kontakt med oss!

5. Flytende, oppvarmet sjøbad

Alle skal få bade!

Byrådet i Oslo ønsker et flytende, oppvarmet basseng ved Sukkerbiten. Det gjør vi også! Våren 2024 inviterte derfor Oslo badstuforening tre arkitektkontorer til idékonkurranse om hvordan dette kan se ut. Vinneren ble Atelier Oslo.

For OBF handler det om å sikre allmennheten best mulig tilgang, ettersom et sjøbadanlegg i verste fall kan stenge av store friarealer og bli for kostbart å besøke for folk flest. Vi ønsker oss et anlegg som både er vakkert og tilgjengelig, og som tar vare på Oslos posisjon som en attraktiv helårsbadeby. Nå jobber vi videre med saken – for å vurdere om selv kan bygge og drive et godt bassenganlegg som virker best mulig sammen med den unike badstulandsbyen på Sukkerbiten.

I en testperiode ønsker vi å plassere et leiebasseng fra Arendal (for øvrig Norges første flytende svømmebasseng) ved Sukkerbiten. Byrådet har bedt Plan- og bygningsetaten prioritere vår søknad om å plassere dette bassenget. Parallellt jobber vi med støttespillere og finansiering. Hvis alt går etter planen, kan leiebassenget være på plass i 2025 eller 2026.